XS
SM
MD
LG

"Gumari" u borbi sami sa sobom, neizvesno u Popovcu, da li je "dublja" Nišava od Dunava?

Na "Istoku" sve je rešeno na vreme i pre nekoliko kola znalo se ko napušta društvo srpskoligaša. Prvak se znao pre početka prvenstva, Trayal je samo potvrdio prognoze i nezaustavljivo hita ka nadrealnom rekordu. Odlučili smo da više ne pišemo o neregularnostima na Istoku i više ćemo se posvetiti u najavama statističkim podacima, nego prognozama koje nisu toliko bitne. Prvi put se desilo da se kolo završilo bez nerešenih rezultata, domaćini i gosti su kolač podelili na ravne časti. Jedinstvo 1936 je dobilo kruševački derbi, u goleadi u Fetislamu prevagu je odneo domaćin, "orlovi" su iskalili bes na nejakoj Pčinji, Dunav je dobio Paraćince. Gosti su bili ubedljivi predvođeni "gumarima" koji su deklasirali oslabljene Svilajnčane, Jagodinci su takođe izrešetali mrežu protivnika u Žitorađi, sedam golova palo je pored Staklare, radovali su se neshvatljivo uspešni Vlasotinci, Piroćanci su opravdali ulogu favorita pored Timoka. Oboren je golgeterski rekord u srpskim ligama sa 43 pogodka (5,3 gola po meču).

Sa najavomo "Istoka" se poranilo jer lider sutra, u večernjim satima na stadionu Mladosti, dočekuje Đerdap. O Trayalu sve je rečeno, rekordi, rekordi u nizu i teško će u bliskoj budućnosti biti oboreni. Osim maksimalnog bodovnog salda, najviše su postigli i najmanje primili golova. Rival iz dalekog Kladova imaće do Kruševca prijatan izlet, svesni da moraju izgubiti i da su obezbedili opstanak, što im je bio prevashodni cilj. Vezali su četri pobede i u goleadi savladali Popovčane sa 4:3.

U subotu se igraju utakmice u Jagodini Paraćinu i Trgovištu.

Jagodinci će dočekati otpisane Knjaževčane kao favoriti i neće propustiti priliku da se u finišu što bolje pozicioniraju i poprave nešto skromniji prolećni bilans. Igraju promenljivo, poraze smenjuju pobede, poslednja je bila "laganica" u Žitorađi. O Timočaninu je dosta pisano i silnoj ujdurnmi koja ih je snašala, počev od prekida utakmice, suspenzije terena, oduzimanja bodova, do neravnopravnog tretmana. Ostali su na bodu osvojenom u proteklih 12 utakmica, nezabeleženom u analima kluba.

Jedinstvo je izgleda miljenik sreće i još nekog, tako da su proleće odigrali furiozno i uveliko prevazišli jesenji učinak. Do poraza u Prahovu vezali su tri pobede i bezbrižni sa devete pozicije dočekuju OFK Sinđelić. Nišlije su imale silnih problema na prethodnim gostovanjima, svega i svačega je bilo recimo u Vlasotincu, ispraznili su se na otpisanoj Pčinji. Vratili su se na deobu trećeg i četvrtog mesta, gde žele da ostanu. Jedinstvo je tri poslednja duela u Paraćinu dobilo, "orlovi" su neuspešni na gostovanjima.

Meševo je izgubilo kruševački derbi, ali su zadržali visoke pozicije na tabeli. Prosečnim igrama u nastavku ispod su jesenjeg učinka. Duel sa poslednjom Žitorađom je prilika da budu konkurentni Piroćancima i Nišlijama.

Pčinja broji poslednje srpskoligaške sate i dočekaće SFS Borac pomireni sa selidbom u Zonu. Bilo je dosta varnice na poslednjem duelu u Trgovištu i disciplinski organi nisu rekli poslednju reč. Na Durlanu su se predali i pet golova u mreži odraz je dešavanja na terenu. "Staklarci" su popustili i nakon dva dva remija, upisali dva poraza, posebno je bolan kod kuće od Vlasine, koja igra na prvoligaškom nivou za svoje potrebe da se pitamo da li je to ista ekipa od ranije, ili je promenila prebivalište.

Nedelja je rezervisana za duele u Pirotu, Vlasotincu i Popovcu.

Piroćanci su se pobedom u Knjaževcu vratili na drugo mesto, gde im je po kvalitetu mesto. Imaju negativan bilans u nastavku sezone i meč sa Dunavom je prilika da izjednače odnos pobeda i poraza (po šest). Prahovčani su savladali Paraćince i definitivno otklonili dilemu, ako je i bilo oko opstanaka. Nalaze se na razini jesenjeg učinka i potrbno je 3-4 boda da ponove plasman iz prošle sezone.

Vlasina se ne zadovoljava samo opstankom, najavili su pohod ka sredini tabele i odmeriće snage sa Radničkim sa kojim se nalaze na deobi od 10. do 12. mesta (36 bodova). Više ne možemo da izbrojimo koliko su ostvarili pobeda u nizu i sa učinkom u drugom delu treći su na tabeli (23 boda), osvojili su tri puta više bodova nego jesenas. Mnogi im osporavaju uspeh, ali se oni mnogo ne obaziru i teraju po svome. Svilajčani su nanizali četri poraza, koji su bili neminovni, i srećom da su pre kriznog perioda sakupili solidnu zalihu, tako da ne moraju da strepe za opstanak.

Budućnost je prva iznad crte, ali sa velikom zalihom u odnosu na Pčinju, koju samo teorija drži u igri. Uz obilje golova u Kladovu ostali su bez boda i u seriji su slabih rezultata (tri poraza). U Popovcu nisu tako uspešni i Jedinstvu 1936 pruža se prilika da izvuku pozitivan rezultat. Doživeli su blamažu od Đerdapa, jednog od neuspešnih gostiju (dve pobede na strani). To nije bitnije uticalo na sjajni prolećni niz od sedam pobeda (drugi po rejtingu).


Meševo 3 : 1 Timočanin
Žitorađa 1 : 7 Dunav
GFK Jagodina 4 : 2 OFK Sinđelić
Radnički (P) 2 : 1 SFS Borac
Jedinstvo (P) 2 : 1 Radnički (S)
Pčinja 0 : 0 Đerdap
Vlasina 0 : 1 Jedinstvo 1936
Trayal 4 : 1 Budućnost (P)
Konačna tabela
Poz Tim Utak Pob Ner Por Bod
1 Trayal 30 30 0 0 90
2 OFK Sinđelić 30 16 4 10 52
3 Meševo (-1) 30 16 4 10 51
4 Radnički (P) 30 16 2 12 50
5 Jedinstvo 1936 30 15 5 10 50
6 GFK Jagodina 30 14 6 10 48
7 Dunav 30 13 4 13 43
8 SFS Borac 30 13 4 13 43
9 Đerdap 30 13 4 13 43
10 Jedinstvo (P) 30 12 5 13 41
11 Radnički (S) 30 12 3 15 39
12 Vlasina 30 11 6 13 39
13 Budućnost (P) 30 10 8 12 38
14 Pčinja (-4) 30 9 2 19 25
15 Timočanin (-5) 30 6 3 21 16
16 Žitorađa 30 3 2 25 11